I home I agenda I opleiding I exposities I galerie I contact I I
Raku
Ard de Graaf

Raku keramiek van Ard de Graaf

Wat is raku? 
Raku betekent letterlijk: de kunst van het vuur.
Raku is een japanse stookmethode, welke stamt uit de theeceremonie van de 16e eeuw en is gebaseerd op de traditie uit het Zen-Boeddhisme.

Tijdens deze ceremonie, waarbij elke handeling en elk gebaar zijn betekenis hadden, mocht men zijn eigen theekom van glazuur voorzien.
Deze kom werd in de tuin in een oven gebakken. 
Wanneer het glazuur gesmolten was, bij een temperatuur van 1000 tot 1100 graden, werd de kom met een tang uit de oven gehaald en in stro, zaagsel of bladeren gesmoord en afgekoeld in water. 
De nog warme kom werd onmiddellijk vol geschonken met thee, die lang warm bleef, hetgeen een welkome bijkomstigheid was, omdat een theeceremonie lang duurde.

Bij het afkoelingsproces gebeuren er twee dingen: door de grote temperatuurswissling “schrikt” het glazuur en ontstaat er craquelé, dat zich vult met roetdeeltjes uit het brandbare materiaal.
Bovendien hechten deze roetdeeltjes zich op plaatsen, waar geen glazuur zit en ontstaat er een donkergrijze tot zwarte gekleurde scherf.

Uit respect voor het Zen-Boeddhisme maak ik geen theekommen, maar maak ik slechts gebruik van die stookmethode en ontwerp daarmee eigentijdse objecten.